Modulaire en klimaatneutrale woningen zijn slimmer dan slim
Inmiddels bijna een jaar zijn de door studenten van de Tu/e Eindhoven ontworpen modulaire en klimaatslimme woningen bij Brainport Smart District klaar, onder de naam CASA 1.0. Mede-ontwikkelaar Antoine Post woont er sinds oktober 2021 samen met zijn vriendin en in de bovenwoning is momenteel Maik Budde gehuisvest. We gingen bij hen langs om te zien hoe het leven in een zelfvoorzienende woning, en zelfs meer dan dat, hen bevalt.
Tekst en foto’s: Floortje Jansen
Aangename temperaturen
Maik woont pas sinds een paar weken in het slimme huis, maar heeft na een hittegolf meteen van het innovatieve koelsysteem kunnen genieten. ”Hij kan als buitenstaander, om het zo maar te zeggen, ervaren hoe het hier is”, zegt Antoine. En die ervaring is tot nog toe positief. “Het is heel interessant”, vindt Maik. “Het huis is nog steeds in ontwikkeling en ik ben zelf ook heel benieuwd of alles werkt zoals Antoine het heeft gepland. Tot nu toe kan ik zeggen dat dat prima verloopt!” Hij ziet een groot verschil met de studentenkamer in Eindhoven waar hij voorheen woonde. “Wat hier nu mogelijk is in de zomer, kon daar totaal niet. Daar zat ik direct onder het dak en richting het zuidwesten. Het was daar al vlug 40 graden.”
Betaalbare huur
Anders dan die kant-en-klare studentenwoning heeft Maik hier alles zelf gedaan: de muren, de vloeren en natuurlijk de inrichting. Hij raakte enthousiast dankzij de bevlogen Antoine tijdens zijn studententijd. “We werkten in hetzelfde lab bij de Technische Universiteit, hij aan zijn eindwerk en ik aan mijn promotie. Antoine was toen volop bezig met CASA. Ik geloof dat ik meer rapporten hoorde over CASA dan over zijn wetenschappelijke werk”, lacht Maik. “Dat was trouwens ook ontzettend goed.” Daarna vertrok hij naar Lissabon voor een jaar en bij terugkomst zocht hij een woonplaats. Hij nam contact op met Antoine en tot Maiks eigen verbazing lukte het om vervolgens zijn intrek te doen in CASA 1.0. “Ik weet dat het huis nog niet volledig klaar is”, verklaart Maik. “In de helft van mijn huurcontract geef ik eigenlijk mijn toestemming dat er mensen langs mogen komen om metingen te doen. Als onderzoeker maakt het dat eigenlijk nog twee keer zo interessant.”
Wie het laatst lacht…
Grappig genoeg zit Maik in deze woning, net als op zijn studentenkamer, onder het dak en in dezelfde windrichting. Toch is het in de zomer tot een aangename temperatuur te koelen. De woning heeft namelijk blinds en vloerverkoeling en het idee is dat men in de zomer zoveel mogelijk warmte opslaat in een tank onder de grond, dankzij zonnecollectoren op het dak. Deze wekken naast energie ook warmte op, doordat er buisjes met warm water doorheen lopen. Zo kun je in de winter de woning verwarmen. Antoine: “Toen we zo’n zes jaar geleden begonnen met dit project, werden we uitgelachen om het idee van vloerverkoeling in een sociale huurwoning. “Zet de ventilator dan maar aan”, werd er gezegd. “Wanneer is het nou meer dan 30 graden in Nederland? Hoogstens één dag per jaar.” Nu, na een aantal ontzettend hete zomers en een energiecrisis, krijgt het inmiddels oud-studententeam gelijk.
Slimmer dan slim
Een groot voordeel aan het ontwerp is dat je niet bij hoeft te betalen voor de koeling. Dat maakt het betaalbare sociale huur, naar de woorden waar CASA voor staat: Comfortable, Affordable, Sustainable en Alternative. “Je kunt de mensen zelfs stimuleren om de ramen open te doen als het lekker weer is, de warmte wordt namelijk opgeslagen en de woning gekoeld.” Daarin is CASA 1.0 ook anders dan veel andere intelligente en klimaatneutrale woningen, waar meestal wordt gekeken naar het zo slim mogelijk aanschakelen van alle elektrische apparaten. “Hier hebben we gekeken naar hoe we alle warmtebronnen zo slim mogelijk in konden zetten”, vertelt Antoine. “Slimme algoritmes doen daarin het werk voor je en bepalen hoeveel warmte er uit de vloer kan worden gehaald en of het dak dan ook aan moet voor meer warmte. Het is namelijk afhankelijk van een hoop seizoensgebonden factoren.” Een mythe dat je maar heel kort warm kan douchen gaat dan ook niet op. “We moeten natuurlijk allemaal maar een normale tijd onder de douche staan, maar het is niet zo dat je aan een beperktere tijd zit dan bij een ander huis.”
De bedoeling is dat de drie woningen beschikbaar worden als sociale huurwoningen vanaf volgende winter.
Dit nieuwsbericht is 784 keer bekeken
Verder in het nieuws
Hieronder een recent overzicht van alle belangrijke en relevante nieuwsberichten.